ДЭМБ-ын судалгаагаар давс хэтрүүлэн хэрэглэсний улмаас жилд дунджаар 1.9 сая хүн, хоол хүнснээс шалтгаалсан 6 нас баралт тутмын 1-ийг тус тус эзэлж байна. Давсны хэтрүүлэн хэрэглээ нь зүрх судасны өвчин, цусны даралт ихсэлт, тархины харвалт, чихрийн шижин, ходоодны хавдар, бөөрний өвчлөл, таргалалт зэрэг халдварт бус өвчнөөр өвчлөх нэг шалтгаан болдог. Хүн амын давсны хэрэглээ 2013 онд хийсэн судалгааны дүнгээс 0.6 г-аар буурсан хэдий ч ДЭМБ-ын зөвлөмжөөс 2 дахин их хэвээр байна.
Давсны хэрэглээгээ бууруулах зөвлөмж:
- Худалдан авч буй бүтээгдэхүүнийхээ шошгын мэдээллийг уншиж сурах
- Хоол хүнсэндээ аль болох нэмэлт амтлагч, сүмсийг хэрэглэхгүй байх
- Хоол, үйлдвэрлэл, үйлчилгээний газрууд болон гэрийнхээ хоолны ширээн дээр давс, цуу зэрэг нэмэлт амтлагчийг ил тавихгүй байх
- Хэт боловсруулсан болон хиам, зайдас, даршилсан, нөөшилсөн бүтээгдэхүүний хэрэглээгээ хязгаарлах
- Хоолоо амтлахдаа цагаан гаа, лемон, сонгино, сармис, чинжүү, яншуй, халиар, хүмүүл, хар перец зэргээр орлуулан хэрэглэх
- Давсгүй цай ууж хэвших
- Аль болох давс багатай хүнсний бүтээгдэхүүнийг сонгох
- ДЭМБ-аас зөвлөсөн зөвлөмжийн дагуу хоногт 2000мг-аас бага хэмжээний натри буюу 5 гр-аас бага хэмжээтэй давс хэрэглэх
- Иоджуулсан давсыг сонгох
Сэтгэгдэл (0)
Анхаар!
Та сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууныг баримтална уу. Ёс бус сэтгэгдлийг админ устгах эрхтэй. Мэдээний сэтгэгдэлд хариуцлага хүлээхгүй. !!!