-Манайд худалдаалагдаж байгаа хvнсний ногоо, жимс жимсгэний ихэнх хувь нь Хятадаас орж ирдэг. Хятадууд янз бvрийн зориулалтаар олон сортын тємс тариалдаг. Ургацынхаа vр шимийг дээшлvvлж, хортон шавьжнаас хамгаалахын тулд химийн бодисоор бордож, маш өргөнөөр хэрэглэдэг. Тvvнд тавьдаг хяналт туйлын хайнга байдаг. Ялангуяа зах хязгаарын нутгуудаар тариалж байгаа ногоонууд нь ямар ч хяналт байдаггvй. Гэтэл тэр химийн бодис их агуулагдсан ногоог нь манай наймаачид хямд vнэ, ашиг хонжоо харан монголын хvнсний зах зээл дээр худалдаалж байна. Гахай, малын тэжээлийн төмс авчраад идэж л байна.
Vvнийг Мэргэжлийн хяналтын байгууллага талаасаа хvч хvрэхгvй байгаа учраас тэдэнд найдах аргагvй. Харин хvн бvр, хэрэглэгч, худалдан авагчид өөрөө өөрсдийнхөө эрvvл мэндэд алхам тутамдаа хяналт тавьж, аль болох цэвэр, эрvvл хvнс хэрэглэж байх хэрэгтэй
1.Гурвалжин будаа
Энэ нь зvрх судас, шулуун гэдэсний өвчлөл, цөс чулуужих, чихрийн шижин тусах, таргалалт зэргээс урьдчилан сэргийлэхээс гадна цусан дахь холестрины хэмжээг бууруулж, хvмvvс нас ахихад идэвх нь буурдаг ходоод гэдэсний vйл ажиллагаанд сайн vр нөлөөтэй.
2.Өндөг
Өндөг нь цусны бvлэгнэлийг арилгах, нvдэнд цагаа унахаас хамгаалах ба зvрхний шигдээсээс урьдчилан сэргийлдэг. Эмэгтэй хvн долоо хоногт зургаан ширхэг өндөг хэрэглэвэл хөхний хавдраар өвчлөх эрсдэлийг 45% бууруулдгийг судалгаагаар нотолжээ. Өдөрт 1-2 өндөг идвэл холестрины хэмжээ нэмэгдэхээс сэргийлдэг.
3. Загасны мах
Энэ нь ой санамж алдах өвчин, мэдрэлийн ядаргаа, Алцгеймерийн өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх нөлөөтэй зэрэг нь никотины хvчлийг агуулдагтай шууд холбоотой юм.
4.Сүү
Нас ахих тусам хvний бие кальцийг шаарддаг. Сvvнд кальци ихээр агуулагддаг бөгөөд энэ нь ясны сийрэгжилтээс сэргийлдэг. Өдөрт хоёр аяга сvv юм уу, тараг хэрэглэж байх хэрэгтэй.
5. Шувууны мах
Нугас, тахиа, цацагт хяруул зэрэг шувууны мах эрvvл мэндэд дээд зэргийн сайн нөлөөтэй. Ялангуяа өөх тос багатай цээжний хэсгийн махыг нь тvлхvv хэрэглэж, аль болох чанаж хvнсэндээ хэрэглээрэй. Уургаар маш баялаг тул ой тогтоолт, мэдрэлийн ядаргаа гэх мэт тархины өвчнvvдийг анагаахад, мөн ясны жинг бууруулж, эрч хvчтэй болгох сайн талтай.
6. Нэрс
Нэрс нь нvдэнд цагаа унахаас сайн сэргийлдэг. Мөн гемморрой цагаан мах сугарах, судас бvдvvрэх, ходоодны шархлаа, зvрх судасны өвчлөлт, хавдар, ходоодны vрэвсэл, хямралыг эдгээх увидастай.
7.Хvнсний ногооны ургамал
Нас ахих тусам хvний амтлах мэдрэмж буурдаг ба vvний улмаас давсыг ихээр хэрэглэдэг болох тал бий. Иймд далайн гаралтай болон хvнсний ногоон ургамлыг олон төрлөөр хэрэглээрэй
8.Сармис
Сармис нь ханиад томууны өвчин, чихрийн шижин, хавдар, зvрх судасны өвчлөлт зэрэг маш олон өвчнийг анагаадаг.
9. Гадил жимс
Нэг ширхэг гадил жимсэнд 467 мг кали агуулсан байдаг бөгөөд зvрх, булчингийн эдэд сайн. Мөн артерийн судасны даралт бууруулж, хvчлийг саармагжуулдаг тул тvлэгдэлтийн vед ч хэрэглэдэг.
10.Буудай
Буудай нь А,С,К витамин болон төмрийн эх vvсвэр юм. Шулуун гэдэсний хавдар, Артрит өвчин болон нvдний харааг сайжруулдаг..
Монголчууд өглөө цай уулгvй өлөн явдаг хэрнээ орой махан хоол их хэрэглэдэг муу зуршилтай. Энэ нь ямар сөрөг vр дагавартай гэвэл
-Өглөө өлөн элгээрээ явна гэдэг тэр єдрийн ажилд зарцуулах энерги дутагддаг төдийгvй хэвийн ажиллагааны байдал алдагдаж яваандаа ходоод гэдэсний янз бvрийн өвчнийг
vvсгэдэг. Хvн хоногтоо 240 гр мах махан бvтээгдэхvvн хэрэглэх нормтой байдаг. Харин монголчуудын дийлэнх нь орой махан хоол их хэмжээгээр иддэг буруу зуршил тогтоочихсон. Нэг жишээ ярихад: Солонгост ходоодоо эмчлvvлэхээр очсон монгол хvнээс, та махан хоолыг сард хэд хэрэглэдэг вэ гэж асуутал 90 гэж хариулан гайхшруулж байсан нь бий.
Эх сурвалж: Ch Nanaa Ch Nanaa